Haiku 1r: de retrobaments i descobertes
16 de juliol de 2022
Haiku 3r: d’un Kappa i una katana
18 de juliol de 2022

Haiku 2n: la filosofia del bushido

Segon dia de les colònies i primer dia complet! Els nens i nenes de l’Apassomi van fent-se cada cop més a la casa, després d’una nit de dormir una mica menys de lo que haurien. Tot i això, les colònies no s’aturen, i es preparen per omplir aquest nou dia de vivències suficients per a recordar-les plàcidament mentre planxen l’orella arribada de nou l’hora d’anar al sobre. Segur que arribat el vespre de nou, la son els recorda perquè dormim!

Haiku 2n: la filosofia del bushidō

S’aixeca el sol a l’Imperi Japonès, i les noves del dia anterior encara resulten certament impressionants. De la nit al dia se’ns proposa haver-nos de convertir en samurais! Amb això no hi havien comptat, però ben segur que podran, tot i que toca posar-se les piles. De bon matí se’ns ha presentat na Nagiri i en Takeshi, i ens han explicat que per a poder convertir-nos en guerrers, primer hem d’aprendre què és el Bushidō. Aquest ancestral codi ètic tracta els 7 valors que els samurais han de seguir: justícia, coratge, compassió, respecte, honestedat, honor i lleialtat.

Superar les proves ha estat una bona manera per apropar-se cada cop més al Tao, tot i que encara faltava un pas més, havien de fer-se un estendard amb el seu clan; i presentar-se davant els 4 grans líders, i la resta de samurais, com als guerrers que volen ser. Han preparat així el seu estendard, i han utilitzat la disciplina adquirida durant el matí per preparar una desfilada ritual que permetés demostrar la seva vàlua.

Així ha anat passant el dia, parant aquí i allà, ara per menjar, ara per anar a la piscina, i no menys important, per reflexionar amb la resta del grup sobre les colònies i què és allò que ens proposem. D’aquesta manera hem conegut els daruma, uns ninots japonesos que acompanyaran el progrés al llarg de les nostres fites i assoliments diaris. Diu la llegenda, que per aconseguir allò que ens proposem, cal demanar-li un desig i pintar-li un ull, el daruma, en voler aconseguir l’altre ull, ens ajudarà perquè puguem assolir allò que desitgem.

Ja arribada la nit, han tornat els 4 grans líders de les cases, que han observat com els nous samurais demostraven la seva aptitud per formar part de les dinasties. Fetes les deliberacions, cadascú d’ells ha apadrinat els diferents 11 clans que formen la colònia. Na Nigiri, que ha apadrinat els Oda, Minamoto i Taira, de 2n, 3r i 4t de primària; na Mahatma, que s’ha quedat amb Date, Takeda i Hashiba, de 4t i 5è de primària, Pen-San, amb Tokugawa, Saneda i Hattori, de 5è i 6è de primària; i Takeshi, que ha acollit als Chōsokabe i als Shimazu de 1r d’ESO.

Emocionats així per l’inici del gran torneig del Red Sun, que coronarà algun d’aquests líders com a nou emperador, han anat a dormir plens d’il·lusió per l’endemà i l’arribada del primer gran repte. Tindran el que es necessita per a fer honor als ancestres dinàstics? Podran seguir el camí Tao? Això només ho sap el destí, i qui sap si també les fulles del te.